Fertőtlenítés nanotechnológiával

Céges szolgáltatásA fertőtlenítés mindazon eljárások összessége, mellyel a környezetbe került kórokozókat elpusztítjuk vagy fertőzőképességüket, megszüntetjük.

Az eljárás két féle célt szolgálhat:

 

 • megelőzés, kockázatcsökkentés
 • akut vészhelyzet elhárítása

A fertőtlenítőszer kijuttatása speciális permetező géppel

A fertőtlenítés  eljárás lényege, hogy a fertőtlenítőszerből  permetező gép  segítségével 10-23 mikron méretű cseppeket állítunk elő a fertőtlenítőszer oldatából.

Az 50 mikron alatti fertőtlenítőszer-részecskék tartósan képesek lebegni a légtérben ezáltal biztosítják, hogy a zárt térben lévő tárgyakat, felületeket egyenletesen, vékony rétegben befedjék.

Ezért a helyiségben nem csak a tárgyak hanem a fal és egyéb textilek is fertőtlenítve lesznek, pl. függöny kárpitozott bútorok. Az eleljárás egyben fertőtleníti a helység légterét is.

A fertőtlenítés nem helyettesíti a takarítást ,ezért a szemmel látható szennyeződéseket eltávolítani szükséges.
Ugyancsak fontos a megfelelő behatási idő biztosítása, ezért a helyiség maradjon zárt egészen a „száradásig”, azaz a cseppek teljes elpárolgásáig.

A fertőtlenítő anyagról:

A termékben található hatóanyagok közül a hidrogén-peroxid az azonnali fertőtlenítő hatásért felel, míg nano ezüst részecskék a felületekre tapadva képesek tartósan biztosítani azok higiéniáját úgy, hogy a felületre kerülő mikroorganizmusok megtelepedését akadályozzák.

  Az ezüst részecskéknek köszönhetően az antimikrobiális hatás spektruma szélesebb és tartósabb, mintha csak hidrogén-peroxid lenne jelen önmagában .életképességüket csökkentik, ezért a kezelt felületek 7-10 napos védettséget kapnak a baktériumok és a vírusokkal szemben.

Kockázat tekintetében a helyiségek között és egy helyiségen belül is különbséget teszünk, így a terheléstől függően többféle , heti , vagy heti többszöri,  fertőtlenítés is szükségessé válhat, azzal kiegészítve, hogy a kiemelkedően magas kockázati tényezőkkel bíró helyiségek, eszközök (kilincsek, bútorok, mobil elektronikai eszközök, lift gombok, sorszámhívók, mellékhelyiségek stb.) helyeken lényegében folyamatos fertőtlenítését kell végezni.

Fontos, hogy mindig a felületeket nem károsító, azokkal “kompatibilis” fertőtlenítőszert válasszunk mely hagyományos szóróflakonnal is elvégezhető.

Az ezüst kolloidok népszerűsége napjainkban

Manapság az ezüst reneszánszát éli, a drogériák és patikák polcain megtalálható az ezüst kolloidok széles választéka, amelyek népszerűsége rohamosan növekedik. Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy amíg egyes baktériumok ellenállóvá válnak az antibiotikumokra, addig az ezüst minden esetben megöli azokat.

Felhasználva az ezüst és a nanotechnológia nyújtotta lehetőségeket, sikerült kifejleszteni a fertőtlenítőszerek új generációját.

Napjainkban a káros és sok esetben mérgező fertőtlenítőszereket célszerű felváltani egy olyan termékcsaládra, amely beilleszthető a modern ember környezettudatos életvitelébe, a XXI. század egészségorientált szemléletmódjába.

A nanotechnológia lehetőséget adott arra, hogy a hatóanyag részecske-méretének sok nagyságrenddel történő csökkentésével, még minimális mennyiség használata esetén is működjön az antimikrobiális hatás, megtalálva azt az optimális részecskeméretet és mennyiséget, amely biztosítja a hatékonyságot és nem terheli a környezetet.

Forrás: www.nanoszept.hu

Nanotecnológiás  fertőtlenítés fő előnyei:

 • 100% virucid, antimikrobiális, baktérium-, gomba-, és vírusölő hatás
 • A felületeken képződött ezüst-bevonat időben kiterjesztett védelmet biztosít, így a felületek tartósabban is megvédhetőek a rájuk kerülő kórokozóktól.
 • Nem csak a tárgyak és az helyiség felületét, hanem a levegőt is fertőtleníti
 • A fertőtlenítő szer eljut a kézzel elérhetetlen területekre is
 • Széles spektrumú, hosszan tartó védelem (a felültkezelés után visszamaradó ezüst tartósabb fertőtlenítő hatást fejt ki, így segít a felületek higiéniáját megőrizni)
 • A hyponál 100-szor nagyobb fertőtlenítőerővel rendelkezik, nem roncsolja a felületet
 • Nem allergén, a felületkezés során nem keletkeznek veszélyes, emberi egészségre káros bomlástermékek. a hidrogén- peroxid bomlása során emberi egészségre káros anyagok nem keletkeznek. Bomlástermék: Viz és oxigén:
 • Ipari és háztartási fertőtlenítésre is alkalmas
 • Fertőtlenítés után az ingatlan 1 óra múlva már használható.
 • Nem károsítja a berendezés tárgyakat és a műszaki cikkeket, nem hagy foltot maga után.

Fertőtlenítés menete:

A fertőtlenítés ideje 100 m2/ó + behatási idő 1 óra. Erre az időszakra az ablakokat és az ajtókat zárva kell tartani.

Élőlény nem tartózkodhat a helyiségben a fertőtlenítés és a behatási idő alatt.

A tűz és füstjelzőket ki kell kapcsolni mert téves riasztást okozhatnak.

A fertőtlenített területhez igazoló matricát adunk mely igazolja a megtett higiénés lépéseket az épület látogatói felé. Ezt célszerű a feltötlenített terület bejárati ajtajára ragasztani, ezzel kommunikálva látogatóink felé hogy biztonságos a terület.

Kapcsolódó témakör: Fertőtlenítés helyes módszerei